5 HYVÄN OLON RUOKAVINKKIÄ
Uuden
vuoden alkaessa on mainio hetki pysähtyä pohtimaan, mitä hyvää voisi lisätä
omaan elämäänsä. Onko se enemmän omaa aikaa tai sosiaalisten suhteiden
vaalimista, enemmän reipasta liikettä päivään tai useammin rentoutumista ja
rauhoittumista? Tai kenties haluaisit alkaa tehdä itse ruokaa, hyödyntää lounasravintoloiden monipuolisia valikoimia, ja silloin tällöin kokkailla yhdessä ystävien kanssa. Tulethan käymään, jos
tarvitset apua ruokavaliosi monipuolistamisessa, liikkumisinnostuksen löytämisessä
tai rauhoittumisen ja pysähtymisen hetken. Olet lämpimästi tervetullut!
5 hyvän olon ruokavinkkiä
1. Valitse ravintoainerikkaita ruokia
-
Lisää ruokavalioosi
värikkäitä kasviksia, hedelmiä ja marjoja (500–800 g/pv), täysjyvävalmisteita
(90 g kuivapaino), kalaa (300–450 g/vk) ja palkokasveja (50–100 g/pv). Kasvisten määrä voi ajatuksena tuntua suurelta, mutta jos lisäät kasvis- ja hedelmäosastoa joka aterialle ja välipalalle, saatat päivän päätteeksi yllättyä positiivisesti kertyneestä kasvisten määrästä!
2. Syö riittävästi ja rauhallisesti
- Syö kulutukseesi nähden riittävästi. Kylläisyyden tunnettasi lisää, kun syöt rauhalliseen tahtiin ja tiedostat koko ajan mitä syöt. Kokeile välillä syödä hiljaisuudessa, joka suupalaa arvostaen ja siitä nauttien. Löydä itsellesi sopiva ateriarytmi ja pidä siitä kiinni.
3. Monipuolista ruokavaliotasi
-
Kokeile itsellesi uusia
kasviksia ja hedelmiä. Valmista herkullisia, helppoja ja edullisia kasvisruokia,
kuten linssikeittoja ja kikhernemuhennoksia. Hyviä rasvoja, kuituja ja ravintoaineita sisältäviä pähkinöitä, manteleita ja siemeniä olisi hyvä syödä 2 rkl/pv (kuorruttamattomia).
4. Vähennä punaisen lihan ja prosessoitujen lihavalmisteiden käyttöä 350 grammaan viikossa.
- Huom. Siipikarjasta tehtyjä lihavalmisteita tulisi myös käyttää mahdollisimman vähän.
5. Juo enemmän vettä
- Ruoasta saadun nesteen lisäksi on hyvä juoda 1–1,5 l/pv. Lisää määrää liikkuessasi ja lämpimillä keleillä. Sokeroituja ja happamia juomia kannattaa käyttää harvemmin. Vesi on paras janojuoma!